De donkere dagen zijn weer aangebroken. Tijd voor een echt bordspel. En waarom niet een keer lekker ganzenborden! Leg dus die mobiel aan de kant en neem de dobbelstenen ter hand.
Bestel hier het prachtig geïllustreerd Oud-Hollands Ganzenbord met 6 grote ganzen en 2 dobbelstenen. Goed voor uren spelplezier en ouderwetse gezelligheid!

Spelregels oudhollands ganzenbord

De spelers gooien om de beurt met de dobbelsteen. Wie hierbij het hoogste aantal ogen gooit, mag de eerste worp doen, waarna hij zijn pion evenveel vakjes vooruit zet als hij ogen heeft gegooid. De onderstaande spelregels moeten echter goed in acht worden genomen.

Wie bij de eerste worp 4 en 5 gooit, moet ineens doorgaan naar nr 53,
wie bij de eerste worp 6 en 3 gooit, gaat ineens door naar nr 26.
De vakjes waarvan de nummers in een gele achtergrondkleur staan hebben een bijzondere betekenis: Een rood nummer in een gele achtergrond: nogmaals een zelfde aantal vakjes vooruit. Een zwart nummer in een gele achtergrond: raadpleeg de
spelregels:
nr 6 – brug. Ga verder naar 12.
nr 19 – herberg. Sla één beurt over.
nr 31 – put. Rustig afwachten, totdat men er door één van de medespelers wordt uitgehaald. Is er geen speler meer achter je? Sla dan één beurt over.
nr 42 – doornstruik. Ga terug naar nr 37.
nr 52 – gevangenis. Wacht totdat men door één van de andere spelers wordt bevrijd. Is er geen speler meer achter je? Sla dan één beurt over.
nr 58 – dood. Helemaal opnieuw beginnen.
Komt men op een vakje, waar al de pion van een medespeler staat, dan moet men terug naar zijn oude plaats.
Om het spel te winnen, moet bij de laatste worp het juiste aantal worden gegooid om nr 63 te bereiken: gooit men teveel, dan moet vanaf nr 63 worden teruggeteld; komt de pion daarbij op een gansje, dan moet nogmaals een zelfde aantal vakjes worden teruggeteld.