Eten is alles behalve saai. En dat is grotendeels te danken aan foodbloggers. Mensen zoals jij en ik, die dagelijks hun creativiteit uiten in de meest uiteenlopende recepten. Maar hoe word je foodblogger, waar haal je al die ideeën vandaan en wat zijn dan je food blogger’s favorites?

Hij wist in 2013 menig hart te veroveren toen hij het eerste seizoen van Heel Holland Bakt won. Zijn leven stond opeens op zijn kop, en tot nu toe is daar niet veel verandering in gekomen. Rutger heeft inmiddels drie bakboeken uitgegeven en presenteerde gisteren zelfs zijn vierde boek (en die kun jij winnen!).

Naast het uitgeven van boeken, geeft Rutger regelmatig bak-demonstraties en bedenkt hij op de lopende band originele recepten en ontwerpen. Op zijn blog deelt hij zijn bak-avonturen met zijn fans en doet hij alles rondom (thuis)bakken. Zijn zelfbedachte en ontwikkelde recepten deelt hij op zijn eigen blog www.rutgerbakt.nl en in zijn bakboeken. Deze bakgenie hoeft niet alles alleen te doen, met zijn vriend zet hij de mooiste creaties op de foto zodat iedereen mee kan smullen. Zit je al op het puntje van je stoel? Dít zijn de faves van deze bekende bakker.

Rutger Bakt

Waar komt jouw passie voor eten vandaan?

“Van kinds af aan heb ik meegekregen dat lekker eten bij gezellige momenten hoort. En dan met name bakken. Als er gebakken wordt is het feest en als er feest is, wordt er gebakken. Samen bakken en genieten van lekker eten is heel fijn, en dat probeer ik dan ook zoveel mogelijk te doen.”

Wat is jouw favoriete kookboek?

“Wat betreft kookboeken heb ik heel veel inspiratie gehaald uit De Banketbakker van Cees Holtkamp. Hij heeft mij laten zien dat je als thuisbakker net zulke lekkere dingen kan bakken als je bij de bakker koopt.

Van mijn eigen boeken ben ik heel erg trots op Bakbijbel. Daar krijg ik zoveel leuke en goede reacties op, dat is echt heel tof. Na maanden erop uitgekeken te hebben, bracht ik gisteren Het Hartige bakoek uit!”

Wat is jouw favoriete keuken apparaat?

“Ik zou niet zonder mijn standmixer kunnen. Die maakt het leven van een thuisbakker zoveel makkelijker. Alles wat gemengd, gekneed of opgeklopt moet worden, gaat in de mixer. En de oven natuurlijk! Die is al helemaal onmisbaar.”

Rutger Bakt

Heb jij een favoriete ‘makkelijke’ recept of gerecht?

“Mijn boterkoek is super makkelijk om te maken en altijd een succes. Als ik zeg dat het makkelijk is, is dat ook écht zo: je gooit letterlijk alles bij elkaar en doet het in een bakvorm. Ondanks dat het zo makkelijk is, is echt iedereen er altijd enthousiast over. Comfort food ten top!”

Heb jij een favoriet ‘indulgence’ recept, en waarom is deze calorie-bom zo de moeite waard?

“De brownies die zowel in mijn boek als op mijn blog staan zijn – dat zeker! Het heeft een tijd geduurd voordat ik ze kreeg zoals ze zijn, maar nu zijn ze echt perfect. Knapperig van buiten en smeuïg van binnen, zo horen ze! De calorieën moet je even niet tellen!”

Wie is jouw favoriete chef?

“Adriano Zumbo, een Australische patissier, doet hele vette dingen. Ik vind het heel inspirerend om te zien hoe hij verschillende smaken en texturen met elkaar combineert tot nieuwe creaties.”

Wat is jouw favoriete of meest gebruikte ingrediënt?

“In bijna elk bakgerecht gaat wel bloem of meel, daar zou ik echt niet zonder kunnen. Daarnaast ben ik gek op chocolade; in taarten, koekjes, mousses of desserts… altijd lekker!”

Rutger Bakt

Heb jij een favoriete foodblog of Instagram account, en waarom heb jij deze uitgekozen?

“Het Instagram account van Jo Harrington is heel leuk om te volgen! Het zijn eigenlijk alleen maar pies [red. taarten], die op heel veel verschillende manieren worden afgemaakt. Super tof om te zien!” Bekijk ook eens Rutger’s Instagram account voor meer taartinspiratie.

Wat is jouw favoriete kook- of food winkel, en waarom valt deze voor jou zo op?

“Ik kom graag bij Baktotaal Bouwhuis, zij hebben echt alles op bakgebied dat je maar kunt bedenken. Zowel de grondstoffen als de benodigdheden zijn daar te vinden.”

Wat voor gerecht of snack eet jij het liefst  in de zomer? En hoe zit dit met de andere seizoenen?

“In de zomer ben ik gek op aardbeien met slagroom of vanille-ijs, voor de herfst ga ik voor appeltaart, ’s winters voor zelfgemaakt stoofvlees en in de lente is het weer tijd voor heel veel frisse salades!”

Rutger Bakt

Wat is je favoriete foodland of stad? En wat is hier je favoriete café, restaurant of streetfood tent?

“Parijs blijft mijn favoriet. Op iedere hoek vind je daar wel een bakker of patissier. En als ik er ben moet ik altijd langs Ladurée, voor een doosje macarons en nog veel meer lekkers!”

Wat is je favoriete foodporn filmtip?

“Ik vind Julie Julia een hele fijne film, al kan ik Ratatouille ook blijven kijken. Het zijn gewoon feel good films waarbij je heerlijk kunt wegdromen. De documentaire Kings of Pastry is ook favoriet. Prachtig om te zien hoe gepassioneerd die mensen met patisserie bezig zijn!”

Wat is jouw beste keukentip of geheim?

“Als je begint met bakken, moet je eerst de basis onder de knie krijgen voordat je gelijk hele moeilijke dingen gaat maken. Vaak gaan mensen voor het eerst bakken en dan willen ze gelijk de moeilijkste taart maken. Probeer eerst de basis onder de knie te krijgen en ga daarna verder experimenteren. Dus maak niet gelijk een ingewikkeld gevuld en gedraaid brood, maar begin eerst eens met een basis witbrood.”

Wat is je favoriete food quote?

“Die heb ik niet echt, maar wat ik wel heel belangrijk vind is dat je geniet. Ik ben niet zo van taarten zonder suiker of met allemaal vervangers. Je kunt het beter goed bakken en er met een normaal stukje van genieten, dan heel veel moeite doen voor iets dat net niet echt lekker is.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Van alles kan ik inspiratie krijgen. Van iets dat ik gezien of geproefd heb, uit andere boeken, uit programma’s of films. Echt overal zit inspiratie!”

Rutger Bakt

Winnen: ‘Het Hartige Bakboek’ van Rutger van den Broek

Wil je zelf eens een heerlijk baksel van deze meesterbakker maken? Wij mogen als een van de eersten Het Hartige Bakboek van Rutger en uitgever Harrera weggeven en jij maakt kans op dit boek ter waarde van 29,99 euro! Houd onze Facebook-pagina in de gaten voor de winactie en wie weet sta jij binnenkort als een pro te kokkerellen in je keuken.

Het Hartige Bakboek

Foto’s: Harold Pereira en Erik Spronk