Je hebt een waterkoker en op een dag gaat ie kapot. Dan is het tijd voor een nieuwe, als je ondertussen geen Cooker hebt laten plaatsen want dan kom het kokende water ‘gewoon’ uit de kraan.

Waar moet bij de aankoop van een waterkoker op letten?

Bij de aankoop van een waterkoker zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. De kooktijd, het design, de capacitieit, het materiaal en het geluid.

Kooktijd en vermogen

Een hoog vermogen is duurzamer. Er zijn waterkokers die 2400 watt aan vermogen verbruiken, terwijl dat bij sommige slechts 1700 watt is. Lager is beter, denk je misschien. Máár bij een hoger vermogen kookt water sneller. Een snelle waterkoker doet 2,5 minuut over het koken van 1 liter. Een langzame met een laag vermogen zo’n 4 minuten. Zo verbruikt een waterkoker met een laag vermogen, meer kilowattuur. Kies dus voor een hoger vermogen, dat is goedkoper in gebruik.

Materiaal en design

Waterkokers zijn er allerlei soorten en maten. RVS, glas, plastic. Modern, huistuin-en-keuken-stijl of in retro-design. Een RVS waterkoker is het meest duurzaam. Hiernaast kun je ook nog kiezen voor dubbelwandig of modellen waarbij je de temperatuur kunt instellen. Het is natuurlijk de vraag of je dat vaak gebruikt….

Capaciteit en gebruik

Denk goed na over de capaciteit van je waterkoker. Hoeveel heb je nodig? Kook je water voor thee voor een heel gezin of af en toe een kopje voor jezelf. Kook dan zoveel je nodig hebt.

Geluid

Sommige waterkokers maken het geluid van een straaljager. Uittesten in winkel of online is natuurlijk niet mogelijk. Op verschillende websites staat het aantal decibellen aangegeven zodat je een voor een stille of luidruchtige kunt kiezen. Het maakt nogal wat uit in prijs.

Overige eigenschappen en gebruikstips

Zorg ook dat je je waterkoker regelmatig ontkalkt. Dat komt een duurzaam gebruik behoorlijk ten goede. Minimaal eens in de 3 maanden ontkalken is het devies met schoonmaakazijn of een speciaal schoonmaakmiddel.

Conclusie

Denk voor de aankoop van een waterkoker goed na over wat je wilt. Heb je meer budget? Kies dan voor rvs-waterkoker met veel vermogen. Is je theetje lekkers snel klaar, ben je in gebruik ook het goedkoopste uit en die gaat ook het langst mee.